Biomarkerji

Biološki označevalci (biomarkerji)

Vsi valovi raziskave SHARE vključujejo tudi objektivne kazalnike zdravja v obliki fizičnih meritev: moč stiska roke (Grip strength), hitrost hoje (walking speed), moč pljučne kapacitete (peak flow) ter moč nog (Chair stand test). Poleg tega imamo podatke o višini in teži anketirancev. Vsi našteti kazalniki se ne zbirajo v vseh valovih raziskave (glej tukaj).

Vrhunska inovacija v 6. valu je bila izvedba zbiranja krvnih vzorcev v 12 državah SHARE. Vzorci krvi so bili zbrani v obliki posušenih krvnih kapljic (Dried Blood Spots) – DBS. DBS so kapljice krvi, posušene na posebnem filtrirnem papirju. Kri se je zbirala s preprostim vbodom v prst, kar je omogočalo, da so zbiranje lahko izvajali za to posebej usposobljeni anketarji.

Pri projektu zbiranja posušenih kapljic krvi so sodelovale naslednje države SHARE: Belgija, Danska, Estonija, Francija, Grčija, Italija, Izrael, Nemčija, Slovenija, Španija, Švedska in Švica. Iz teh držav je za analizo na voljo skoraj 24.000 vzorcev krvi.

Analize različnih bioloških označevalcev v teh vzorcih posušenih kapljic krvi so se začele pred kratkim. V raziskavi nas zanimajo tisti biološki označevalci, ki so povezani z boleznimi in stanji, značilnimi za starejše ljudi in/ali tistimi, ki so posledica življenjskega sloga, na primer bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen; kot tudi biološki označevalci stresa in kognicije. Pričakujemo, da bodo prvi rezultati na voljo leta 2018. Ti krvni parametri bodo zagotovili objektivne informacije o zdravstvenem stanju anketirancev, ki bodo dopolnjevale ostale, bolj subjektivne kazalnike zdravja iz SHARE ankete.