Biomarkerji

Biološki označevalci (biomarkerji)

Vsi valovi raziskave SHARE vključujejo tudi objektivne kazalnike zdravja v obliki fizičnih meritev: moč stiska roke (Grip strength), hitrost hoje (walking speed), moč pljučne kapacitete (peak flow) ter moč nog (Chair stand test). Poleg tega imamo podatke o višini in teži anketirancev. Vsi našteti kazalniki se ne zbirajo v vseh valovih raziskave (glej tukaj).

Vrhunska inovacija v 6. valu je bila izvedba zbiranja krvnih vzorcev v 12 državah SHARE. Vzorci krvi so bili zbrani v obliki posušenih krvnih kapljic (Dried Blood Spots) – DBS. DBS so kapljice krvi, posušene na posebnem filtrirnem papirju. Kri se je zbirala s preprostim vbodom v prst, kar je omogočalo, da so zbiranje lahko izvajali za to posebej usposobljeni anketarji.

Pri projektu zbiranja posušenih kapljic krvi so sodelovale naslednje države SHARE: Belgija, Danska, Estonija, Francija, Grčija, Italija, Izrael, Nemčija, Slovenija, Španija, Švedska in Švica. Iz teh držav je za analizo na voljo skoraj 24.000 vzorcev krvi.

Analize različnih bioloških označevalcev v teh vzorcih posušenih kapljic krvi so v teku. V raziskavi nas zanimajo tisti biološki označevalci, ki so povezani z boleznimi in stanji, značilnimi za starejše ljudi in/ali tistimi, ki so posledica življenjskega sloga, na primer bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen; kot tudi biološki označevalci stresa in kognicije. Ti krvni parametri bodo zagotovili objektivne informacije o zdravstvenem stanju anketirancev, ki bodo dopolnjevale ostale, bolj subjektivne kazalnike zdravja iz SHARE ankete.

 

Pregled objektivnih fizičnih meritev v raziskavi SHARE 

   

1. val
2004/
2005)

2. val (2006/
2007)
3. val (2008/
2009)
4. val (2010/
2011)
5. val 
(2013)
6. val 
(2015)
7. val 
(2017)
Fizične meritve
Testi fizičnih sposobnosti Moč stiska roke
(Grip strength)
da da da da da da da
Moč pljučne kapacitete (moč izdiha)
(Lung strength (peak flow))
- da - da - da -
Hitrost hoje
(Walking Speed)
da da - - - - -
Vstajanje s stola
(Chair Stand)
- da - - da - -
Telesne mere Teža (lastno poročanje)
(Weight (self reported))
da da - da da da da
Višina (lastno poročanje)
(Height (self reported))
da da - da da da da
Biomarkerji
  Analize posušenih kapljic krvi
(Dried Blood spots analyses)
          da*  
* ne v vseh državah SHARE