Dogodki

Delavnica SHARE 2017: Uporaba SHARE podatkov

19. oktobra 2017 bo na Inštitutu za ekonomska raziskovanja potekala delavnica na temo uporabe SHARE...

preberite več...

Slovenski znanstveniki bodo v Milanu predstavili izsledke svojih raziskav s področja dolgotrajne oskrbe

Na milanski politehniki (Politecnico di Milano, Via Bonardi 3, Milano) bo med 26. in 28....

preberite več...

Delavnica uporabe podatkovne zbirke SHARE na Inštitutu za socialno varstvo

13. januarja 2017 je na Inštitutu za socialno varstvo v Ljubljani potekala delavnica uporabe SHARE...

preberite več...

Novice

Uspešen zaključek zbiranja podatkov 7. vala raziskave

31. oktobra 2017 se je zaključilo zbiranje podatkov na terenu v okviru 7. vala raziskave...

preberite več...

Izšel je SHARE Findings Newsletter št. 5

Izšla je peta številka e-glasila SHARE Findings Newsletter v angleščini, kjer si lahko preberete najnovejše...

preberite več...

Izšel je SHARE Findings Newsletter št. 4

Izšla je četrta številka e-glasila SHARE Findings Newsletter v angleščini, kjer si lahko preberete najnovejše...

preberite več...

SHARE - Raziskava o zdravju, procesu staranja in upokojevanju v Evropi

Raziskava o zdravju, procesu staranja in upokojevanju v Evropi (SHARE) je interdisciplinarna mednarodna panelna baza mikropodatkov o zdravju, socialno-ekonomskem položaju ter socialnih in družinskih omrežjih več kot 123.000 posameznikov, starih 50 let ali več (opravljenih je bilo več kot 293.000 intervjujev). Raziskava SHARE zajema 27 evropskih držav in Izrael.

Zbrani podatki so brezplačno na voljo celotni znanstveni skupnosti. Za kratek pregled doslej zbranih ugotovitev raziskave SHARE si lahko prenesete SHARE brošuro v angleškem jeziku ali letak v slovenskem jeziku. Za več rezultatov pa si lahko ogledate publikacijo Značilnosti starejšega prebivalstva v Sloveniji - prvi rezultati, ki temelji na podatkih za Slovenijo, ali najnovejšo publikacijo Ageing in Europe - Supporting Policies for an Inclusive Society, ki temelji na podatkih za vse države.

  

 

Brošura 

 

Letak

 

Glavni mednarodni koordinator raziskave SHARE je dr. Axel Börch – Supan z Munich Center for the Economics of Aging (MEA)Max Planck Institute for Social Law and Social Policy). Raziskava SHARE je harmonizirana z ameriško raziskavo o zdravju in upokojevanju (U.S. Health and Retirement Study - HRS) in angleško longitudinalno raziskavo staranja (English Longitudinal Study of Ageing (ELSA) ter je postala zgled za razvoj številnih drugih raziskav o staranju povsod po svetu. Ključna znanstvena moč raziskave SHARE temelji na panelnem pristopu, s katerim lahko zajamemo dinamiko procesa staranja. Interdisciplinarni pristop omogoča vpogled v celostno sliko procesa staranja. Strogo določene smernice in postopki izvajanja raziskave, ki so ex-ante harmonizirani na ravni vseh sodelujočih držav, zagotavljajo mednarodno primerljive raziskovalne rezultate.

Raziskavo podpira Evropska komisija (Horizon 2020), ameriški nacionalni inštitut za staranje (US National Institute on Aging) in posamezne države, članice raziskave SHARE (za pregled celotnega financiranja kliknite tu). Zlasti smo hvaležni za podporo slovenskega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.