Izšla je zbirka podatkov easySHARE s podatki 6. vala

Datum: 30.05.2017

Na voljo je nova objava 6.0.0 zbirke podatkov easySHARE s podatki 6. val raziskave SHARE.

Nova objava temelji na znanstveni objavi 6.0.0 podatkovne zbirke SHARE in vključuje podatke 6. vala raziskave ter nekatere nove spremenljivke: int_version (vsebuje informacijo o tem, ali je bil opravljen osnovni ali panelni intervju) in thinc_m (imputirani neto dohodek gospodinjstva). Poleg tega je bil na podlagi informacij o vdovstvu ali ločitvi, pridobljenih v 3. valu raziskave, posodobljen zakonski status (mar_stat).

easySHARE je poenostavljena zbirka podatkov SHARE, primerna za uvajanje študentov v delo s podatki SHARE ter za raziskovalce, ki še nimajo dovolj izkušenj s kvantitativnimi analizami kompleksnih anketnih podatkov.

Poleg podatkovne zbirke, ki je na voljo v najbolj priljubljenih programskih orodjih Stata, SPSS in R, si s spletne strani podatkovnega raziskovalnega centra SHARE (SHARE Research Data Center) lahko prenesete tudi:

  • vodič za uporabo easySHARE s praktičnimi primeri analize podatkov,
  • Stata »dofile«, ki je bil uporabljen za generiranje podatkovne zbirke easySHARE, in
  • obrazec za uporabo easySHARE v učne namene (»teacher statement«), ki učitelju omogoča, da na preprost način v enem koraku registrira vse svoje študente oz. udeležence predavanj, v kolikor želi uporabljati podatkovno zbirko easySHARE v učne namene.

Več informacij o podatkovni zbirki easySHARE najdete na: http://www.share-slovenija.si/strani/easySHARE_