Prekinitev zbiranja podatkov na terenu zaradi epidemije koronavirusa

Datum: 02.04.2020

Zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa, in z namenom, da zaščitimo zdravje naših anketirancev, smo 10. marca 2020 sprejeli odločitev, da začasno zaustavimo anketiranje na terenu v Sloveniji v oviru 8. vala raziskave SHARE.

Terensko zbiranje podatkov (anketiranje) v okviru 8. vala raziskave SHARE se je pričelo v oktobru 2019 in bi moralo po prvotnih načrtih potekati do junija 2020. Izbruh epidemije koronavirusa pa je v marcu 2020 zahteval prekinitev terenskega zbiranja podatkov ne le v Sloveniji, temveč tudi v drugih državah, vključenih v raziskavo SHARE.

Z izbruhom epidemije koronavirusa v sosednji Italiji v drugi polovici februarja 2020 smo že ob koncu februarja v Sloveniji zaustavili terensko zbiranje podatkov v Obalno-kraški regiji. S pojavom prvih okužb v Sloveniji in v skladu s pozivi vlade, naj se v čim večji meri omejijo socialni stiki, smo 10. marca sprejeli odločitev, da začasno prekinemo z izvajanjem anketiranja na terenu, saj naši anketiranci spadajo v najbolj ranljivo skupino prebivalcev. Do prekinitve terenskega zbiranja podatkov je prišlo tudi v drugih državah, vključenih v raziskavo SHARE.