Prva nagrada za SHARE članek tudi letos

Datum: 28.03.2017

Na mednarodni konferenci o razvoju organizacijskih znanosti v Portorožu sta se s člankom »Multiple chronic conditions in older people and their effects on health care utilization: a network analysis approach using SHARE data« predstavila sodelavec projekta SHARE doc.dr. Andrej Srakar in raziskovalka Inštituta za ekonomska raziskovanja doc.dr. Valentina Prevolnik Rupel ter prejela nagrado za najboljši članek konference.

»Slovenski raziskovalci, ki delujejo v projektu SHARE, so ponovno sodelovali na mednarodni konferenci o razvoju organizacijskih znanosti v Portorožu, ki je potekala že šestintridesetič, v organizaciji Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Na konferenci sta se s člankom »Multiple chronic conditions in older people and their effects on health care utilization: a network analysis approach using SHARE data«, ki temelji na podatkih SHARE, predstavila sodelavec projekta SHARE doc.dr. Andrej Srakar in raziskovalka Inštituta za ekonomska raziskovanja doc.dr. Valentina Prevolnik Rupel.

Članek je na konferenci prejel nagrado za najboljši članek konference, kar je že drugo leto zapored, da je to nagrado prejel članek s podatki SHARE. V članku so na inovativen način obravnavane multiple bolezni starejših, ki so modelirane kot dvonivojska (angl. two-mode) omrežja, kjer so posamezne kronične bolezni »vozlišča«, prek katerih so povezani posamezniki, stari 65 let in več, ki za njimi bolehajo. S tem se na nov način raziskuje problem, ki na področju medicinskih znanosti trenutno še ni najbolje raziskan. Članek je tudi pokazal, da ima prisotnost »multiplih bolezni« (ko imajo ljudje več podobnih bolezni hkrati) močan vpliv tudi na pogostost uporabe zdravstvenih storitev, zlasti pri določenih skupinah bolezni, kamor sodijo psihične bolezni, artritis in različne razjede.«