Izšla je KNJIGA PRVIH REZULTATOV za 4. val raziskave SHARE

Datum: 13.08.2013

27. junija 2013 smo v Bruslju praznovali izid knjige prvih rezultatov za 4. val raziskave SHARE, ki so tudi prvi SHARE rezultati po izbruhu aktualne ekonomske krize, z naslovom „Aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost".

Knjiga, v kateri 33 poglavij nudi podroben pregled učinkov ekonomske krize na življenja starejših v 16 evropskih džravah, je v elektronski obliki na voljo brezplačno in je dostopna prek te povezave

Dogodek je odprl Prof. Axel Börsch-Supan, Ph.D., s predstavitvijo projekta SHARE, v kateri je poudaril, da je staranje prebivalstva med najpomembenejšimi izzivi 21. stoletja, in sicer na celotnem področju Evropske unije. Da bi se s tem izzivom lahko učinkovito soočili, moramo dobro poznati procese in učinke staranja prebivalstva, kar pa omogoča ravno raziskava SHARE s svojim interdisciplinarnim, mednarodnim in longitudinalnim pristopom. Pomočnica glavnega koordinatorja raziskave SHARE, dr. Martina Brandt, je še dodala, da je 4. val še dodatno prispeval k inovacijam na raziskovalnem področju z več vidikov: zelo pomemben je nov sklop socialnih omrežij, še več biomarkerjev (vzroci posušenih kapljic krvi, merjenje telesne višine in teže ter krvnega pritiska), a tudi možnost povezovanja anketnih podatkov SHARE z administrativnimi podatki pokojninske baze.   

Uvodni predstavitvi so sledile podrobnejše predstavitve posameznih področij, ki so jih prispevali: Michał Myck, Ph.D. (“Revščina in tranzicija na ključnih področjih kakovosti življenja”, so-avtorstvo z  Dr. Maja Adena), Prof. Gábor Kézdi, Ph.D. (”Nizka stopnja zaposlenosti generacije 50+ na Madžarskem: vloga spodbud, zdravja in kognitivnih sposobnosti", so-avtorstvo z János Divényi), Dr. Tabea Bucher-Koenen (“Revščina in tranzicija na ključnih področjih kakovosti življenja”, so-avtorstvo z Fabrizio Mazzonna, Ph.D.) in Giacomo Pasini, Ph.D. (“Predhodna skrb za vnuke in prejeta skrb v starosti”, so-avtorstvo z Prof. Agar Brugiavini, Ph.D., Raluca Elena Buia & Francesca Zantomio). Ta poglavja predstavljajo veliko raznolikost možnih raziskovalnih smeri in razultatov, ki jih SHARE podatki omogočajo. 

Pomembnost raziskave SHARE so izrazili tudi ugledni gosti osrednjega dogodka ob izidu knjige: Georg Fischer (DG Employment, Social Affairs & Inclusion, Director for Analysis, Evaluation, External Relations) in Dr. Ludwig Kronthaler (Max Planck Society, Secretary General) sta izpostavila vlogo, ki jo ima raziskava SHARE pri oblikovanju javnih politik ter poudarila, da je za razumevanje staranja prebivalstva in oblikovanje ustreznih politik, izjemnega pomena prav raziskovanje na področjih demografije, pokojnin in zdravja.  Dr. Dietrich Nelle (German Federal Ministry of Education and Research, Head of Directorate) pa je izpostavil pomembnost ene izmed temeljnih značilnosti raziskave SHARE: staranje prebivalstva je sicer fenomen, ki je skupen vsem evrospkim državam, a hkrati je nujno vzpostaviti komperativno perspektivo in longitudinalni pristop k raziskovanju tega fenomena. Financiranje nadnacionalnih raziskav pa je zelo kompleksno, kot je pojasnila Ana Arana Antelo (DG Research & Innovation) in ga Evropska Komisija še naprej podpira. Marianne van den Berg, Ph.D. (Policy Analyst Innovation for Health & Consumers) je nato še poudarila pomembnost raziskovanja staranja prebivalstva s predstavitvijo "Evropskega partnerstva inovacij za aktivno in zdravo staranje". 

Poleg vseh nagovorov je v Bruslju potekala še plakatna prestavitev partnerskih projektov SHARE, to so: projekt CHANCES (Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts in Europe and the United States), DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities), DASISH (Data Service Infrastructure for the Social Sciences and Humanities), ELSA (English Longitudinal Study of Ageing), ESS (European Social Survey), NORLAG (Norwegian Life Course, Ageing and Generation Study), CHARLS (China Health and Retirement Longitudinal Study), MHAS (Mexican Health and Aging Study) in Gentrans (Generational Transmissions in Finland).

 

 

Na svoj računalnik si lahko prenesete naslednje dokumente: 

- Knjiga rezultatov z odprtim dostopom
- Agenda dogodka
- Sporočilo za medije v angleškem in nemškem jeziku s povzetkom rezultatov 
- Foto galerija
- Youtube video posnetki


PowerPoint prosojnice: